Punacofe

natuur_1

Ik werk met een Nikon D90 toestel.

Mijn grote droom is echter de aanschaf van een Nikon D750 (full frame) toestel.

Maar, de website kreeg voorrang, en de D750 moet dus nog even wachten.

De lenzen die ik gebruik, zijn de 70/200 en 24/120 van Nikon, en een macro van Sigma.

Als klein meisje had ik twee grote dromen: óf ik zou verpleegster worden in zwart Afrika, of ik zou een kunstenares worden die de wereld zou verbazen.
Maar meisjes worden vrouwen, ze leren gaandeweg de realiteit van het leven kennen en meisjesdromen durven dan al eens vervagen.
Om maar te zeggen dat ik dus geen verpleegster in zwart Afrika ben geworden en dat de kunstwereld van mij nog geen nacht heeft wakker gelegen…

Toch ben ik mijn dromen trouw gebleven en ben ik ze met enige zin voor realiteit proberen blijven nastreven. Beroepshalve zit ik namelijk  dagdagelijks  in de zorgsector. Zorg op nemen voor de zwakkeren in onze maatschappij liep als een rode draad door ons leven. De kunst is daardoor op de tweede plaats gekomen, al is de passie nooit uit mijn leven verdwenen. Altijd hield ik die drang om creatief te kunnen zijn en na het volgen van veel cursussen en opleidingen is fotografie “mijn ding” geworden. Het in beeld brengen van emotie, sfeer en kleur kan mij de voldoening geven die de kunstenares in mij blijft voeden. En op die manier is “returnings” ontstaan.

Het is een beetje terugkeren naar mezelf als creatief wezen en de uiteindelijke invulling van één van mijn ultieme meisjesdromen. Een soort fotografisch terugblikken naar een vorm van schilderkunst (impressionisme) die mijns inziens veel vergelijkbare aandachtspunten vertoont met de wijze waarop ik mijn fotografie probeer in te vullen. Aandacht voor dezelfde waarden en normen van die tijd.

Het spel van het aanwezige licht, elementen, compositie en gewaarwording van het moment.

Vandaar wellicht dat onderstaande pijlers steeds vaker en nadrukkelijker in mijn artwork naar voren komen:

  • Registreren zoals het zich voordoet (een impressie van een moment in de realiteit)
  • Natuurlijk licht proberen vangen en atmosfeer van het moment kunnen weergeven
  • Eenvoud in aanwezigheid van elementen
  • Silhouetten, forse toetsen, zuivere kleuren, gammakleuren, warm/koud-contrasten, afsnijdingen, ruimte suggestie

Als fotograaf ben ik steeds op zoek naar die andere kijk. Het drijft me om buiten de lijntjes te kleuren, wars van alle technische voorschriften die de klassieke fotografie kenmerken. Ik experimenteer dus voortdurend met vorm en kleur, en daarnaast acht ik het belangrijk dat de scherpte van mijn foto’s ondergeschikt is aan de vormen van de natuurelementen. Niet omgekeerd. De kleurrijke oplossing die zon, licht en lucht als indruk weergeven, dat zijn mijn pijlers waarop ik mijn foto’s nu opbouw.

Voor mij is fotografie een continu proces, dat nooit stopt bij het genomen beeld. Op een creatieve manier probeer ik mijn beelden om te zetten tot een waar schilderspalet om zo de emotie, het gevoel en de sfeer die erbij naar boven komen, te kunnen meenemen voor de toeschouwer. Als jullie dan ‘geraakt’ worden door mijn beelden, dan is dat voor mij het allergrootste compliment. Een opsteker van onschatbare waarde die mij verder stuwt naar de volgende foto.

Returnings is dus een proces volop in ontwikkeling…
Voor mij is (natuur)fotografie een passie, een emotie en een creatieve uiting van mijn respect en bewondering voor alles wat groeit en bloeit in de wereld rondom mij. Niet zozeer de kennis van de natuur, maar vooral de schatkamer van wat de natuur aan beelden, vormen, kleuren en andere aanwezige elementen te bieden heeft is een eindeloze fascinatie.

Het blijft steeds opnieuw een wonderlijke bron van inspiratie en tegelijkertijd een bron van frustratie om elke beleving op zijn mooist te kunnen laten zien en te kunnen delen met mijn toeschouwers.

Alleen al daarom kan en mag fotografie nooit een eindig verhaal zijn. Ieder beeld is immers niets meer dan het voorafgaande van een volgend beeld. Constant is de wereld in evolutie en elke beweging vraagt om steeds opnieuw en steeds anders te focussen…